Stop it Now! lanceert een zomercampagne: 1 op 100
Met de slagzin ‘1 op 100 vindt dit hot’, trekt Stop it Now! een nieuwe campagne op gang. Door middel van zomer- en vakantiekiekjes van minderjarigen, geven ze de boodschap dat zeker 1 op 100 worstelt met seksuele gevoelens voor minderjarigen. Ze trekken de aandacht door middel van visuals waarbij ongepaste reacties worden gegeven op onschuldige foto’s. Naast diegene die worstelen met hun gevoelens, is de problematiek seksueel kindermisbruik nog steeds heel groot. En dat laatste wil Stop it Now! juist voorkomen. Daarom doet de hulplijn een oproep: voor iedereen die zich zorgen maakt over de seksuele gevoelens en/of het gedrag van zichzelf of een naaste ten aanzien van minderjarigen, is de Stop it Now! hulplijn nu nog meer bereikbaar.
De jaarlijkse campagne van Stop it Now! brengt foto’s en filmpjes van minderjarigen op sociale media in beeld, aan de hand van herkenbare zomertaferelen. Door deze AI gegenereerde beelden dragen ze de boodschap uit dat dit voor zeker 1 op 100 mensen triggerend kan zijn. 1 op 100 worstelt immers met seksuele gevoelens voor minderjarigen. Hoewel de meesten hiervan niet overgaan tot seksueel kindermisbruik, is het wel belangrijk hen hulp aan te reiken wanneer ze dat nodig hebben. Daarnaast toont de campagne reacties op de beelden die best confronterend zijn: een jongentje likt aan een ijsje en wordt becommentarieerd met “likken kan die wel” en bijpassende emoji’s. Daarmee wil de hulplijn bewustzijn creëren. Seksueel grensoverschrijdend gedrag naar minderjarigen kent nog steeds torenhoge cijfers, 1 op 5 wordt ermee geconfronteerd voor de leeftijd van 18 jaar. Het is dus niet ondenkbaar dat we er ooit mee te maken krijgen, in onze omgeving of in professionele context. De hulplijn doet een oproep: maak je je zorgen over jezelf of over iemand in de omgeving? Neem dan contact op met de hulplijn Stop it Now!, die nu nog meer bereikbaar is, anoniem en gratis.
“De reacties bij de zomerkiekjes zijn ongepast, problematisch en grensoverschrijdend, maar tegelijkertijd niet ondenkbaar. We moeten ons ervan bewust zijn dat seksueel grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van minderjarigen nog steeds een groot probleem is. De evoluties online maken het probleem alleen maar groter. We moeten er dan ook alles aan doen om te voorkomen dat mensen een grens overgaan. Dit kan door laagdrempelige en anonieme hulp.” Minne De Boeck – Criminologe Universitair Forensisch Centrum en projectcoördinator Stop it Now!
Stop it Now! deelt deze campagne via verschillende wegen: Google, verschillende social media kanalen, DPG media, Immoweb, Tweedehands.be, Ads&Data en allerhande nieuwswebsites. Tegelijk spreekt Stop it Now! in zijn campagne iedereen aan. Want, zegt de organisatie, door de boodschap van Stop it Now! te delen kan iedereen bijdragen aan de preventie van seksueel kindermisbruik: "Een social media post delen die echt een verschil maakt? DEEL en STOP seksueel kindermisbruik samen met STOP IT NOW!".
Met deze campagne wil Stop it Now! bewustzijn creëren maar ook de hulplijn opnieuw onder de aandacht brengen. De hulplijn biedt ondersteuning aan iedereen die zich zorgen maakt over de seksuele gevoelens of het gedrag ten aanzien van minderjarigen. Ook familieleden, partners, vrienden, maar ook betrokken professionals die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving kunnen bij Stop it Now! terecht. De voorbije 7 jaar heeft Stop it Now! meer dan 3000 hulpvragen beantwoord per chat, e-mail of telefoon. De hulplijn miste 2 van de 3 hulpvragen door de beperkte bereikbaarheid. Daarom zijn ze voortaan elke weekdag geopend.
Stop it Now! maakt van deze campagne gebruik om ook hun nieuwe website te lanceren, waar mensen die nood hebben aan hulp nog beter de weg kunnen vinden naar informatie, (online) zelfhulp en de anonieme en gratis hulplijn.
Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met Minne De Boeck op via mail of op het nummer 03 821 39 39.