question
Bekijk hier de openingsuren 0800 200 50
communication
Praat erover via chat >
communication

Bereik Stop it Now! ook via mail. Stuur een bericht naar vragen@stopitnow.be en wij helpen je graag verder.

question
Bekijk hier de openingsuren 0800 200 50
communication
Praat erover via chat >

Doe mee aan een onderzoek!

De Thomas More hogeschool en de UGent organiseren een studie naar het hulpzoekend gedrag bij personen die zelf seksuele gevoelens voor minderjarigen ervaren. Deze studie wordt ondersteund door het UFC en Stop it Now! Vlaanderen. Met deze studie willen we de zoektocht naar gepaste en efficiënte hulp voor deze personen vergemakkelijken.

Protech project

Een innovatief project op het gebied van veiligheidstechnologie. Protech wil een halt toeroepen aan de zorgwekkende toename van misbruikbeelden van minderjarigen die op internet circuleren.

 

Dit tweejarige, door de Europese Commissie gefinancierde project van 2 miljoen euro, is in maart 2023 van start gegaan en brengt een divers team van vakspecialisten, waaronder deskundigen op het gebied van criminologie, volksgezondheid, seksuele geneeskunde, software-engineering, kinderbescherming en internetveiligheid, bijeen.

 

In samenwerking met deskundigen uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk wil Protech een unieke apparaat technologie ontwikkelen die het bekijken van en de vraag naar dergelijk materiaal aanzienlijk zal verminderen. Het Universitair Forensisch Centrum (UFC) vertegenwoordigt België in het project en zal voornmamelijk instaan voor dataverzameling, alsook de implementatie van de app Salus in een pilootproject. Prof dr. Kris Goethals, Minne De Boeck en Larissa Van Puyvelde zijn vanuit het UFC betrokken bij dit onderzoek. 

 

De kern van Protech ligt in het gebruikersgerichte ontwerp, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde modellen voor zelflerende technologie om in te kunnen grijpen bij personen die het risico lopen om op het internet toegang te krijgen tot materiaal van seksueel misbruik van minderjarigen. De applicatie, die vrijwillig wordt geïnstalleerd op apparaten, zal het internetverkeer in realtime monitoren. Wanneer er misbruikbeelden van minderjarigen worden gedetecteerd, dan blokkeert de app de weergave van deze inhoud op het scherm van het apparaat. 

 

Om de app te ontwikkelen werd in een eerste fase onderzoek verricht waarbij we input hebben gevraagd van potentiële gebruikers, alsook professionals die in dagelijkse praktijk werken met de doelgroep. Vervolgens werd op basis van deze bevindingen de app Salus ontwikkeld. In een latere fase zal de app in de vijf landen - België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland-  worden uitgetest in de vorm van een pilootproject.

 

Meer weten over het project? Bekijk de website van het Universitair Forensisch Centrum. 

 

Voor professionals in de hulpverlening

Steeds meer personen met een seksuele interesse in minderjarigen contacteren de anonieme hulplijn Stop it Now! met een vraag naar zorg. Een belangrijke vraag is dan ook of (toekomstige) professionals in de hulpverlening kennis over deze problematiek hebben en hoe zij ten aanzien van personen met een dergelijke seksuele interesse staan. 

In deze studie gaan we na (1) welke kennis (toekomstige) professionals hebben over deze doelgroep, (2) welke attitudes zij ten aanzien van personen met een dergelijke seksuele interesses hebben en (3) hoe zij ten aanzien van hulpverlening aan dan wel begeleiding van deze doelgroep staan.  

Deze studie wordt door de VUB georganiseerd en wordt ondersteund door het UFC en  Stop it Now!. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Deelname aan de studie is geheel vrijblijvend en volledig anoniem.

Doe via deze link mee aan dit onderzoek wanneer je zelf (toekomstig) professional in de hulpverlening bent

 

Voor mensen die zelf seksuele gevoelens ten aanzien van minderjarigen ervaren

 

Onderzoek naar zelfstigma

Een gestigmatiseerde groep ervaart zelfstigma wanneer ze de negatieve opvattingen die over hen aanwezig zijn in de maatschappij internaliseren. Aangezien individuen met seksuele gevoelens voor minderjarigen sterk gestigmatiseerd worden, willen we met deze studie nagaan in welke mate zelfstigma door deze doelgroep wordt ervaren. Daarnaast wordt de relatie tussen zelfstigma en andere internaliserende klachten zoals angst en depressie in deze studie ook onderzocht omdat zelfstigma vaak gepaard gaat met een lijdensdruk. 

Deze studie wordt door de UGent georganiseerd en wordt ondersteund door het UFC en  Stop it Now!. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Deelname aan de studie is geheel vrijblijvend en volledig anoniem.

Doe via deze link mee aan dit onderzoek over zelfstigma

 

Onderzoek naar psychosociaal welzijn en hulpzoekend gedrag

Met deze studie willen we het psychosociaal welzijn van personen met seksuele interesses voor minderjarigen nagaan en het hulpzoekend gedrag in kaart te brengen. Met deze inzichten wensen we de bestaande hulpdiensten te informeren met als doel om deze diensten voor personen met seksuele interesses voor minderjarigen toegankelijker te maken en om deze diensten beter af te stemmen op de specifieke psychosociale noden van diegenen die hulp zoeken.

Deze studie wordt door de Thomas More hogeschool en UGent georganiseerd en wordt ondersteund door het UFC en  Stop it Now!. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Deelname aan de studie is geheel vrijblijvend en volledig anoniem.

Doe via deze link mee aan dit onderzoek wanneer je zelf seksuele gevoelens ten aanzien van minderjarigen ervaart

 

Voor de dichte omgeving van mensen die seksuele gevoelens ten aanzien van minderjarigen ervaren

 

Met deze studie willen we het hulpzoekend gedrag van de dichte omgeving van personen met seksuele interesses voor minderjarigen in kaart te brengen. Met deze inzichten wensen we de bestaande hulpdiensten te informeren met als doel om deze diensten voor personen met seksuele interesses voor minderjarigen en hun omgeving toegankelijker te maken en om deze diensten beter af te stemmen op de specifieke psychosociale noden van diegenen die hulp zoeken.

Deze studie wordt door de Thomas More hogeschool en UGent georganiseerd en wordt ondersteund door het UFC en  Stop it Now!. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Deelname aan de studie is geheel vrijblijvend en volledig anoniem.

Doe via deze link mee aan dit onderzoek wanneer iemand in je omgeving seksuele gevoelens ten aanzien van minderjarigen ervaart

 

Voor studenten, professionals en andere geïnteresseerden

 

Hoe denk jij over personen met seksuele gevoelens voor kinderen?  Met de huidige studie proberen we de publieke attitudes rond dit thema in kaart te brengen. Deze studie wordt door de Thomas More hogeschool en de UGent georganiseerd en wordt ondersteund door het UFC en  Stop it Now!. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.

Dit onderzoek is ondertussen afgesloten.

Sluit deze website

Minimize