Bekijk alle lopende onderzoeken

Protech project

Een innovatief project op het gebied van veiligheidstechnologie. Protech wil een halt toeroepen aan de zorgwekkende toename van misbruikbeelden van minderjarigen die op internet circuleren.

Dit tweejarige, door de Europese Commissie gefinancierde project van 2 miljoen euro, is in maart 2023 van start gegaan en brengt een divers team van vakspecialisten, waaronder deskundigen op het gebied van criminologie, volksgezondheid, seksuele geneeskunde, software-engineering, kinderbescherming en internetveiligheid, bijeen.

In samenwerking met deskundigen uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk wil Protech een unieke apparaat technologie ontwikkelen die het bekijken van en de vraag naar dergelijk materiaal aanzienlijk zal verminderen. Het Universitair Forensisch Centrum (UFC) vertegenwoordigt België in het project en zal voornmamelijk instaan voor dataverzameling, alsook de implementatie van de app Salus in een pilootproject. Prof dr. Kris Goethals, Minne De Boeck en Larissa Van Puyvelde zijn vanuit het UFC betrokken bij dit onderzoek.

De kern van Protech ligt in het gebruikersgerichte ontwerp, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde modellen voor zelflerende technologie om in te kunnen grijpen bij personen die het risico lopen om op het internet toegang te krijgen tot materiaal van seksueel misbruik van minderjarigen. De applicatie, die vrijwillig wordt geïnstalleerd op apparaten, zal het internetverkeer in realtime monitoren. Wanneer er misbruikbeelden van minderjarigen worden gedetecteerd, dan blokkeert de app de weergave van deze inhoud op het scherm van het apparaat.

Om de app te ontwikkelen werd in een eerste fase onderzoek verricht waarbij we input hebben gevraagd van potentiële gebruikers, alsook professionals die in dagelijkse praktijk werken met de doelgroep. Vervolgens werd op basis van deze bevindingen de app Salus ontwikkeld. In een latere fase zal de app in de vijf landen - België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland- worden uitgetest in de vorm van een pilootproject.

Meer weten over het project? Bekijk de website van het Universitair Forensisch Centrum.

Studie voor mensen die zich zorgen maken om hun seksualiteit

Maak jij je zorgen om jouw seksualiteit? Ben jij minstens 18 jaar oud? Ben jij het Engels of Nederlands machtig? 

Leer meer over jezelf en doe mee aan onderzoek door een anonieme enquête in te vullen. 

Bij deelname is er een 1 op 50 kans om een waardebon van 25euro van Amazon te winnen.

In de enquête zullen vragen gesteld worden over jezelf, je jeugd en je huidige situatie. Deze vragen kunnen je helpen om te reflecteren op je eigen houding, gedrag en gevoelens.

Sluit deze website