Hoe zeg ik tegen mijn omgeving dat ik mij aangetrokken voel tot minderjarigen?

Als je beseft dat je je aangetrokken voelt tot minderjarigen kan dit voor heel wat verschillende emoties zorgen zoals bijvoorbeeld verwarring, angst, paniek en woede. Dat kan erg heftig zijn om alleen te moeten dragen en je een eenzaam gevoel bezorgen.

Moedig dat je dus overweegt om dit te vertellen tegen je omgeving zodat jij hier niet alleen mee zit en je hen de kans wil bieden om je te ondersteunen in het leren omgaan en beheersen van deze gevoelens.

Waarom vertel ik het best aan mijn omgeving? 

Vaak is het niet zo evident om dit onderwerp bespreekbaar te maken in je omgeving, omdat er rond seksuele gevoelens ten aanzien van minderjarigen nog steeds heel wat stigma hangt. Het risico dat je een negatieve reactie gaat krijgen als je vertelt over je gevoelens bestaat. Toch zijn er ook voordelen verbonden aan het durven delen met iemand die je vertrouwt. Je omgeving kan ook samen met jou helpen om de stap naar hulpverlening te verkleinen en samen mee na te denken over hoe veiligheid in te bouwen. Eerst is het belangrijk om eens na te denken bij wie in je omgeving je je veilig voelt. Je partner? Een vriend of vriendin? Misschien een familielid? Je bent welkom om deze denkoefening met ons uit te voeren en samen na te denken tegen wie en hoe je dit kan vertellen.

Hoe voer ik het gesprek? 

Het aangaan van een gesprek hierover kan je zenuwachtig maken. Zorg ervoor dat dit op een rustig moment gebeurt en je op voorhand kan nadenken over wat je juist wil zeggen. Voel je niet direct afgewezen als je vriend/vriendin/partner of familielid hierop heftige emoties uit. Het kan zijn dat het net zoals het voor jou was, voor je vriend/vriendin/partner of familielid ook erg schrikken is en er eerst een paniekreactie volgt. 

Neem gerust contact op met Stop it Now! als je niet weet hoe je dit gesprek moet aanpakken of als je het samen wil voorbereiden of indien je nood hebt aan een babbel nadat je het gesprek hebt gevoerd. 

Wat kan jij doen?

  • Neem contact op met de Stop it Now!-hulplijn: Wij kunnen je helpen in het aangaan met zo een gesprek en concrete tips geven. Ook als je niet direct iemand in je omgeving hebt bij wie je terecht kan, ben je natuurlijk welkom.
  • Heb je in je omgeving niet direct iemand bij wie je terecht kan? Misschien kan je wel bij je huisarts of een andere hulpverlener terecht? Natuurlijk ben je ook welkom bij ons. We luisteren graag naar je.
  • Als het na jouw gesprek met die persoon, voor je vriend(in)/partner of familielid erg schrikken is kan hij of zij zeker ook contact opnemen met ons.
Studie voor mensen die zich zorgen maken om hun seksualiteit

Maak jij je zorgen om jouw seksualiteit? Ben jij minstens 18 jaar oud? Ben jij het Engels of Nederlands machtig? 

Leer meer over jezelf en doe mee aan onderzoek door een anonieme enquête in te vullen. 

Bij deelname is er een 1 op 50 kans om een waardebon van 25euro van Amazon te winnen.

In de enquête zullen vragen gesteld worden over jezelf, je jeugd en je huidige situatie. Deze vragen kunnen je helpen om te reflecteren op je eigen houding, gedrag en gevoelens.

Sluit deze website