Ik heb een minderjarige misbruikt, wat nu?

Je bent duidelijk een grens overgegaan en dat kan veel emoties en vragen met zich meebrengen. Het belangrijkste is dat dit niet nog eens gebeurt. Denk goed na wat nodig is om dit te voorkomen. Heb je hierbij hulp en/of informatie nodig? Goed dat je hiernaar op zoek gaat om met deze situatie om te gaan. Dat is een moedige en belangrijke eerste stap. Als tweede stap raden wij jou sterk aan om hierover te praten en dit om verschillende redenen:

Opluchting

Je hebt een heel intense gebeurtenis achter de rug en zit waarschijnlijk in een rollercoaster van emoties zoals schaamte, schuld, verwarring,… En je hebt misschien ook veel vragen, zoals: Waarom heb ik een minderjarige misbruikt? Gaat mijn misbruik uitkomen? Wat gaat er met mij gebeuren als dit uitkomt?

Het kan enorm opluchten om dit aan iemand te vertellen. Het zorgt ervoor dat je ook deels kan bekomen van wat je gedaan hebt en jouw gedachten en gevoelens kan ordenen.

Verwerking en omgaan met de mogelijke gevolgen

Je zal deze heftige gebeurtenis hoe dan ook een plaats moeten leren geven in je leven. Daarnaast zal jouw gedrag mogelijks ook politionele, juridische, sociale en emotionele gevolgen hebben, zowel bij jou, het slachtoffer als de omgeving. Deze gevolgen kunnen veel onzekerheid met zich meebrengen en dat maakt het extra moeilijk.

Desondanks zal je deze mogelijke gevolgen moeten proberen aanvaarden. Dit maakt deel uit van het opnemen van jouw verantwoordelijkheid voor wat je hebt gedaan. Je gedrag onder ogen zien is een heel belangrijke en moedige stap. Dit hoef je echter niet alleen te doen. Stop it Now! kan jou ondersteunen in het leren omgaan met wat je gedaan hebt en de onzekere situatie waarin je nu terecht komt.

Hoe zorg je ervoor dat dit nooit meer gebeurt?

Het misbruik kan niet ongedaan worden gemaakt, maar het is wel jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit nooit meer opnieuw gebeurt. Je hoeft dit echter niet alleen te doen. Er is hulp beschikbaar en ook jij hebt hier recht op. Aangezien je reeds duidelijk een grens hebt overschreden raden wij jou sterk aan om gebruik te maken van die hulp, maar je beslist uiteraard zelf wat je wel of niet ziet zitten.

Met wie kan ik hierover praten of waar vind ik hulp?

  • Neem contact op met de Stop it Now!-hulplijn
  • De Stop it Now!-hulplijn kan jou ook helpen met de zoektocht naar de juiste hulpverlening en jou doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp. Ook deze hulpverleners gaan vertrouwelijk te werk en zijn gebonden aan beroepsgeheim.
Studie voor mensen die zich zorgen maken om hun seksualiteit

Maak jij je zorgen om jouw seksualiteit? Ben jij minstens 18 jaar oud? Ben jij het Engels of Nederlands machtig? 

Leer meer over jezelf en doe mee aan onderzoek door een anonieme enquête in te vullen. 

Bij deelname is er een 1 op 50 kans om een waardebon van 25euro van Amazon te winnen.

In de enquête zullen vragen gesteld worden over jezelf, je jeugd en je huidige situatie. Deze vragen kunnen je helpen om te reflecteren op je eigen houding, gedrag en gevoelens.

Sluit deze website